Gazdaság

László Csaba szerint nehéz lesz beszedni a bankadót

Ha marad a 200 milliárd forint, tevékenységeket vihetnek ki az országból a pénzintézetek.

A 200 milliárd forint soknak tűnik – mondta a KPMG adópartnere. A volt pénzügyminiszter úgy vélte, ennek felét, ha “fogcsikorgatva” is, talán bevállalná a pénzügyi szféra. A pénz befolyására a legnagyobb garancia szerinte az lenne, ha önként vállalnák a pénzügyi cégek a befizetést.

Ha a pénzintézeti különadót még idén be akarják szedni, nem lehet nyereségalapú, még akkor sem, ha idén június végéig elfogadják a törvényjavaslatot, ugyanis a 45 nap alól nincs felmentés. Nyereségalapon adóztatni csak azt a nyereséget lehet, ami a hatályba lépés után keletkezik.

Kiemelte: ez azt jelentené, hogy a pénzügyi szektor augusztus közepétől az idei év végéig termelődő nyereségéből kellene ezt a 200 milliárd forintot elvonni, ennyi idő alatt azonban valószínűleg nem termel ennyi profitot – vagy csak jó esetben – a szféra.

Ha a profit alapján akarnák beszedni az elvonást, ez 4,5 hónap alatt 100 százalékos adót jelentene. Ezek alapján az következik, hogy valamilyen mérleg-, eszközcsoport, vagy ezek valamilyen kombinációja alapján fogják kivetni az adót – ismertette László Csaba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik