Gazdaság

Újabb jogsértésekkel vádolják a Tescót

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) szerint a Tesco áruházlánc vezetése továbbra is jogsértő módon akadályozza a helyi szakszervezet működését.

A Ligához tartozó szakszervezet azt kifogásolja, hogy Mislai Istvánt, a KDFSZ nemrég megválasztott alelnökét – aki egyben a Tesco Global Áruházak Zrt. munkaügyi vezetője – szakszervezeti szerepvállalása óta a cég vezetése gyakorlatilag az összes telephelyről kitiltotta.

Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke hozzátette: tudomásuk van egy olyan, a cég menedzsmentjének szóló belső utasításról is, amely szerint a szakszervezeti alelnökkel sem szóban, sem írásban nem lehet kapcsolatot tartani.

Emlékeztetett: “az elmúlt közel fél évben négy szakszervezeti tisztségviselőt mondvacsinált indokkal rúgtak ki rendkívüli felmondással”. Hozzáfűzte: a szakszervezet folyamatosan kifogásokkal él a munkáltató intézkedéseivel szemben, jelenleg 11 ilyen kifogás van a munkáltatónál, és további öt bírósági per van folyamatban az érdekképviselet és a Tesco között.

Mislai István a sajtótájékoztatón elmondta: azért lépett be a szakszervezetbe, mert szolidáris a munkavállalókkal, és nem tudta elfogadni a Tesco munkáltatói gyakorlatát. Az alelnök beszélt arról is, hogy jelenleg munkaügyi vezetőként még alkalmazásban áll a Tescónál, de függetlenített szakszervezeti tisztségviselőként a szakszervezet munkaidő-kedvezményt biztosít számára, így gyakorlatilag munkakörében nem kell munkát végeznie.

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: fel kell számolni az anomáliákat, és a Liga támogatja ebben a KDFSZ-t. Hozzáfűzte: szinte egyedülálló esemény Magyarországon, hogy egy országos munkaügyi vezető “átlép” a szakszervezet oldalára, és onnan képviseli tovább a munkavállalók érdekeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik