Gazdaság

Sólyomhoz fordul a LIGA az indoklás nélküli felmondás miatt

Az államfőhöz fordul a LIGA Szakszervezetek a kormánytisztviselőkről szóló törvényjavaslat miatt - közölte az érdekképviseleti tömörülés.

A szakszervezet arra kéri az államfőt, hogy ne írja alá majd a törvényt, hanem küldje előzetes normakontrollra az Alkotmánybírósághoz. A LIGA Szakszervezetek elfogadhatatlannak tartja ugyanis, hogy a törvény lehetővé teszi a kormánytisztviselők munkaviszonyának indoklás nélküli megszüntetését.

Világossá vált, hogy a kormány nem szándékozik a szociális partnerekkel tárgyalni, és a viszonylag kevés “politikai ejtőernyős” minél olcsóbb eltávolítása érdekében akár egy alkotmányellenes törvényt is kész életbe léptetni. Több tízezer olyan köztisztviselő kerül ezzel létbizonytalanságba, aki hosszú idők óta szolgálja munkájával az államot és az állampolgárokat – írta a LIGA.

A Fidesz kedden, a szavazás előtt visszavonta a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényjavaslathoz általa benyújtott módosító indítványt, amely munkáltatói indokláshoz kötötte volna kormánytisztviselők elbocsátását. Így a jövő héten az eredeti indítványról határoz majd a parlament. Ez rögzíti, hogy a kormánytisztviselői jogviszony indoklás nélkül megszüntethető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik