Gazdaság

Az EdF-é lesz a Déli Áramlat ötöde

Oroszország és Olaszország egyaránt 10-10 százalékos részt "ad le" a francia EdF-nek a Déli Áramlatban - közölte kedden Kijevben az orosz kormányfő.

December elején jelentették be, hogy a francia EdF csoport is csatlakozik a Déli Áramlat földgázvezetékhez, amely Oroszországot köti össze a délkelet-európai országokkal Ukrajna megkerülésével. Az erről szóló megállapodást a konzorcium résztvevői, az orosz Gazprom és az olasz Eni képviselői írták alá Rómában Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök és Dmitrij Medvegyev orosz államfő találkozója alkalmából.

Az Eni és a Gazprom akkor még nem állapodott meg, hogy az EdF mekkora részesedést kapjon a vállalkozásban, erről folytatták az egyeztetést.

A tervezett uniós Nabucco gázvezeték konkurenseként számon tartott Déli Áramlaton Ukrajnát megkerülve orosz földgáz jut majd el a Fekete-tengeren át Bulgáriába, Szerbiába, Magyarországra, Görögországba, Ausztriába és Olaszországba. A vezeték szárazföldi szakaszairól már megszülettek a kormányközi megállapodások Bulgáriával, Görögországgal, Magyarországgal, Szerbiával, Szlovéniával, és Ausztriával.

A Déli Áramlat a tervek szerint 2015-ben már üzemelni fog, s évi 63 milliárd köbméter földgáz továbbítására lesz alkalmas. A beruházás költségét 19-24 milliárd euróra becsülik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik