Gazdaság

Gyorsabban romlott az építőipar helyzete

Májusban ismét meglódult az építőipari csődök száma, sőt az egy évvel korábbihoz mérve gyorsult a leépülési folyamat - közölte az Opten céginformációs szolgáltató.

Az Opten közleménye szerint gyorsulni kezdett májusban az építőipari új felszámolások számának növekedése az áprilisi megtorpanás után, azaz továbbra is magas a cégfluktuáció a válság által talán leginkább érintett ágazatban.

Májusban az egy évvel korábbinál 31-gyel több építőipari vállalkozás ellen indítottak felszámolási eljárást a hitelezők, a növekedés egy év alatt 9,9 százalékos volt, míg áprilisban még 7,2 százalék. Az ötödik hónapban 342 céget “döntöttek be”, ez 32-vel több, mint áprilisban.

Az ágazat továbbra is rosszabb helyzetben van, mint a nemzetgazdaság egésze, hiszen az átlagosnál még mindig gyorsabban nőtt a csődök száma: nemzetgazdasági szinten ugyanis csak 8,7 százalékkal több fizetésképtelenségi eljárás indult, mint egy évvel korábban.

Ahogy a nemzetgazdaság egészében, úgy az építőiparban is csak átmenetinek bizonyult az áprilisi javulás. Az év eddig eltelt időszakában még mindig 12 százalék feletti az új csődök növekedése – idézi a közlemény Csorbai Hajnalkát, az Opten stratégiai igazgatóját.

A végelszámolások sokkal gyorsabban nőttek, mint az országos átlag, ami akár kedvező is lehet, amennyiben az életképtelennek bizonyuló cégek tulajdonosai dobják be a törülközőt. Májusban 210 esetben történt meg ez, ami 71-gyel több az egy évvel korábbihoz képest. Egy év alatt a növekedés 51 százalékos volt, szemben az ugyancsak magas, 23,4 százalékos nemzetgazdasági átlaggal.

Az idei ötödik hónapban 450 új építőipari vállalkozást alapítottak, ez 23,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A nemzetgazdasági átlag 6,8 százalékos volt, azaz az építőiparban továbbra is “jönnek-mennek” a vállalkozók és a cégek, ami arra utal, hogy az építési főszezon beindulásával növekvő számban aktivizálódnak a “cégbűvészek” is.

Az Opten stratégiai igazgatója szerint nem könnyű szétválasztani a valós projektcégeket és a “csődlovagok” vállalkozásait, de a tulajdonosi háttér vagy a céghely alapján meghatározhatóak lehetnek a kapcsolt vállalkozások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik