Gazdaság

280 forint környékén stabilizálódott az euró jegyzése

Hétfőn stabilan 280 forint közvetlen környezetében mozgott az euró: délelőtt fél tízkor az eurót 280,45 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a péntek délutáni 280,55 forint után.

A dollárt hétfőn délelőtt 230,32 forinton jegyezték 1,2183 dolláros euró árfolyam mellett. Péntek délután a dollárt 231,85 forinton, az eurót 1,2111 dolláron jegyezték. A svájci frank jegyzése 201,72 forint 201,82 forint után, 100 japán jent 250,69 forinton jegyeztek 253,12 forint után.

Az elmúlt héten főként ázsiai makrogazdasági adatoktól kapott erőteljes támogatást a befektetői kockázatvállalási hajlandóság a nemzetközi piacokon. Leginkább a májusi kínai export növekedési adat cáfolt rá arra az aggodalomra, hogy az euróövezeti pénzügyi krízis kezelésére tett intézkedések áttételesen a világgazdasági fellendülés ütemére is fékező hatást gyakorolhatnak.

Hétfőn az enyhülő kockázatkerülést tükröző eredményekkel kezdődött a kereskedés a nemzetközi piacokon. Az ázsiai tőzsdék erősödtek, követve a Wall Street pénteki példáját, majd az európai tőzsdék is erősödéssel nyitottak.

A héten negatív meglepetéssel szolgáló makrogazdasági adatok híján az elért árfolyamszintek konszolidálódására lehet számítani.

Hétfőn viszonylag alacsony forgalomra, a nemzetközi piaci hangulat alakulását követő nyugodt árfolyam mozgásra lehet számítani a térségbeli devizák körében. A forint árfolyamát befolyásolhatják a gazdasági akcióterv további részletei, de szélsőséges árfolyamingadozásra nem számítanak a piacon. Az árfolyam 280 forintos euró jegyzés egy-két forintos környezetében mozoghat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik