Gazdaság

Széles csiszolna az Orbán-csomagon

A nagyvállalkozó szerint jó a terv, de még finomítani kell rajta.

Reális és pozitív a kormány 29 pontból álló intézkedési csomagja, ám egyes pontokon némi csiszolásra szorul – mondta a Magyar Hírlapnak Széles Gábor. A nagyvállalkozó a bankadó elleni pénzintézeti ellenállást úgy tompítaná, ha konkurenciát teremtene a magyar takarékszövetkezetek vagy más, eddig itt nem lévő pénzintézetek segítségével.

Széles Gábor a saját lapjának adott interjúban azt mondta, hogy a munkaadói szervezetek most elégedettek a változással, de a versenyképesség javításáért 2-3 éves távlatban csökkenteni kell a munkára rakodó terheket, az összes járulék mértéke 32-33 százalék körüli.

Szerinte a minimálbér megadóztatása pluszkiadást jelent majd a munkaadóknak, ha nem akarják, hogy a dolgozójuk 16 százalékkal kevesebbet vigyen haza. Az összeszerelő cégek, az autóipari üzemek versenyképességét ez hihetetlenül rontaná.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke szerint nagyon kell vigyázni, hogy miközben a program a kis- és középvállalkozásoknak kedvez, ne riassza el a nagyokat, s ne vezessen gyárbezárásokhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik