Gazdaság

MGYOSZ: óvatosan a banki különadóval!

Számos pontban összhangban áll a bejelentett akcióterv a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) javaslataival, így a szövetség támogatja a tervet.

A versenyszféra több mint 60 százalékát képviselő munkaadói szövetség szerint leginkább az adórendszerben tervezett változások indítanak el pozitív folyamatokat. Ugyanakkor a szövetség továbbgondolásra érdemesnek tartja a járulékrendszer átalakítását és óvatosságra int a banki különadó bevezetésében.

Az MGYOSZ szerint kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a banki különadó bevezetése ne veszélyeztesse a bankok működését, hitelaktivitását. A jelenlegi körülmények között rendkívül fontos, hogy az üzleti szféra hitelhez jusson – áll a közleményben.

Az adórendszerben tervezett változtatások közül a MGYOSZ szerint a társasági adó csökkentése, a kisadók eltörlése és az adózás egyszerűsítése pozitív folyamatokat indít el.

A szövetség üdvözli az uniós forrásoknak a vállalkozások irányába történő átirányítását, az adminisztratív terhek csökkentését, a beruházások engedélyeztetésének egyszerűsítését is. Az egykulcsos személyi jövedelemadó elősegíti a gazdaság kifehéredését, növeli az adózási fegyelmet.

A MGYOSZ véleménye szerint az intézkedéscsomag jelentős munkahelyteremtő és gazdaságélénkítő lehetőséget rejt magában, s legfőbb nyertesei a kis- és középvállalkozások.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik