Gazdaság

Eltörlik a szuperbruttót, lesz minimálbér-emelés

A kormány eltörölné a szuperbruttót az új adórendszerből, mivel azt a rendszer felesleges bonyolításának tartja - közölte Kármán András.

A minimálbért illető kérdésre a Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért felelős államtitkára azt mondta: lesz emelés, mint minden évben, a cél, hogy senki nettó keresete ne csökkenjen, de utalt arra, hogy az új adórendszert két év alatt vezetik be, így a hatások is hosszabb távon jelentkeznek.

Hangsúlyozta azt is, hogy a családi adózásra épülő szja-rendszer kialakításánál, amely 16 százalékos egykulcsos adóra épül, fontos szempont, hogy azzal mindenki jól járjon, senkinek se csökkenjen a nettó jövedelme, és jelentősen bővüljön az adózók köre. Az új rendszer jövő évtől lesz hatályos, a részleteket még egyeztetik.

Járulékcsökkentésre egyelőre nincs lehetőség – mondta.

Magyarországon a nyereséges kis- és középvállalkozások (kkv-k) teljes köre 10 százalékos kulccsal fog adózni, a kedvezményes kulcs igénybevételét korlátozó feltételek megszűnnek.

Hozzátette: a kedvezményes 10 százalékos kulcs alapja az adózás előtti nyereség lesz, 500 millió forintig. Az intézkedés költségvetési hatása 70 milliárd forint, de ezzel együtt is tartható a 3,8 százalékos idei hiánycél.

Az ekhóval és evával eddig nem foglalkozott a kormány – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik