Gazdaság

Milliárdos bevételkiesést okoz a szabad pálinkafőzés

A szabad gyümölcspárlat-készítés jogának visszaállításával a bérfőzési szeszadó kiesik a költségvetésből, amely nyolcmilliárd forintot tesz ki a VPOP adatai szerint.

Aki a saját kertjében megtermelt gyümölcsből, vagy a kipréselt szőlő törkölyéből akar pálinkát főzni, azt csak bérfőzetésben teheti meg legálisan, arra jogosult pálinkafőzdében főzetheti ki a maga által készített cefrét.

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) legfrissebb bérfőzési kimutatása 2008. évi. Az országos összesítés valamivel több, mint négymillió hektoliterfoknyi pálinkát vett számba. Egy hektoliter foknyi pálinka 2 liter 50 fokos alkohol tartalmú ilyen italnak felel meg.

A jövedéki törvény az egy hektoliternyi 100 százalékos tiszta szeszre adja meg az adó mértékét. A bérfőzetőnek minden hektoliter ilyen tiszta pálinka után 276 100 forint adót kell fizetnie. A főzető évi 50 literig kedvezményt kap, eddig a mennyiségig az adója csak 138 050 forint. Ha egy családban több bérfőzető él, akkor az 50 literes korlát együttesen értendő.

A kedvezményes adóval számolva a 2008. évi bérfőzetés utáni adó 5,6 milliárd forintot tesz ki. A VPOP korábbi adatai szerint a 2008. évi bevétel 5,7 milliárd forint volt, ez növekedett a múlt évben nyolcmilliárd forint fölé. Ennyi fog kiesni a költségvetésből, ha a parlament eltörli a bérfőzési szeszadót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik