Gazdaság

Az önkormányzatok szedik be újra az iparűzési adót

A második félévtől az APEH helyett újra az önkormányzatok szedhetik be a helyi iparűzési adót, amennyiben a parlament még júniusban elfogadja Kósa Lajos és Zombor Gábor módosító javaslatát.

Ez év elejétől módosult úgy az adózás rendjét szabályozó törvény, hogy az önkormányzatok helyett az APEH szedi be a helyi iparűzési adót. A beszedett iparűzési adót havonta kell tovább utalnia az APEH-nek az önkormányzatok számláira.

A javaslattevő fideszes képviselők azzal érvelnek, hogy önkormányzati alapjogot sért a beszedés áthelyezése. Kiemelik, hogy az iparűzési adó az önkormányzatok legjelentősebb bevételi forrása.

Utalnak arra is, hogy az idei költségvetés felhatalmazza az APEH-et, hogy az iparűzési adóbevételek időbeli eltéréséből adódó átmeneti hiányok fedezetére a kincstár kamatmentes hitelt nyújtson az adóhatóságnak. A régi eljárási rend visszaállításával erre nem lenne szükség.

A módosítás ugyanakkor szerződéskötési kötelezettséget ír elő az APEH-nek arra az esetre, ha az önkormányzat vele akarja behajtatni a be nem fizetett iparűzési adót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik