Gazdaság

Jó hír! Kikerült a forint a reflektorfényből

Az eurót szerdán délelőtt fél tízkor 281,13 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a kedd délutáni 283,10 forint után.

Piaci szakértők szerint a forint a kormány akciótervének ismeretében kikerült a reflektorfényből és visszasorolhatott a térségbeli devizák közé. Így már egyedi hátráltató tényezők nélkül követheti a nemzetközi befektetői hangulat általános alakulása által a feltörekvő, kockázatosabb devizák számára kijelölt irányt.

Az euróövezeti pénzügyi stabilitási problémáknak még mindig gazdasági fellendülés-lassító hatást tulajdonítanak a nemzetközi piacokon. A térségbeli devizák befektetői megítélését szerdán javíthatja a magyar és a cseh első negyedévi GDP-növekedési adat, amely mindkét ország esetében a gazdasági fellendülés megindulására utal, igaz, még mindkét ország növekedési üteme elmarad a lényegesen jobb szlovák és lengyel növekedési ütemtől.

A piacokon szerdán a térségbeli devizák árfolyamának mérsékelt erősödésére számítanak. A dollárt szerdán délelőtt fél tízkor 234,95 forinton jegyezték 1,1972 dolláros euró jegyzés mellett. Kedden délután a dollár 237,26 forint, az euró 1,1937 dollár volt.

Szerdán az eurót továbbra is jelentős mértékben megterheli az a tény, hogy kedden a svájci frank lendületes erősödéssel történelmi árfolyam rekordot állított be vele szemben, áttörve a nagy jelentőséggel bíró 1,38-as árfolyamküszöböt. A svájci frankot szerdán délelőtt 204,01 forinton jegyezték a kedd délutáni 205,62 forint után, 100 japán jent pedig 256,71 forinton 259,53 forint után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik