Gazdaság

Egyre kevesebb munkáltató tervez elbocsátást

A harmadik negyedévben már kevesebb munkavállaló elbocsátást tervezik a munkaadók a Manpower felmérése szerint, mint tavaly ilyenkor, illetve az idei második negyedévben.

A munkaerőpiaci szolgáltató legfrissebb felmérésből kiderül, hogy a munkáltatók 86 százaléka nem tervez munkaerő felvételt, de elbocsátást sem, míg négy százalékuk elbocsátásokkal számol, hét százalékuk pedig a létszám bővülését várja a következő három hónapban.

Kiss Judit, a Manpower vezetője kiemelte: az előző negyedévhez képest kevesebben, csak a megkérdezett cégek hét százaléka tervez munkaerő-felvételt szeptember végéig, míg a második negyedévre a cégek 10, az elsőre pedig 12 százalékuk számolt felvételekkel.

A Manpower vezetője szerint az álláskeresők számára a termelés, a gyártás, valamint a pénzügyi és üzleti szolgáltatás szektorban kínálkoznak a legjobb lehetőségek. A felmérés iparági eredményeiből kiderül, hogy az ipari termelésben a legpozitívabbak a munkáltatók várakozásai, itt a munkaerőpiaci mutató az előző negyedévhez képest 17, az előző év azonos időszakához képest pedig 18 százalékponttal javult, így értéke a harmadik negyedévre plusz 8 százalék.

Kiss Judit hangsúlyozta: a gyáripari kilátások javulása azért különösen fontos, mert az ágazat beindíthatja és magával húzhatja a szállítmányozást, majd a szolgáltató ágazatokat is.

Éves szinten a legnagyobb mértékben – 18 százalékponttal – az Észak-Alföldön emelkedett a foglalkoztatási szándék, míg Észak- és Közép-Magyarországon továbbra is negatív a munkaerőpiaci mutató, vagyis több cég számol elbocsátásokkal, mint amennyi munkaerő-felvétellel.

Magyarországon a szakmunkások vezetik a hiányszakmák listáját, de a mérnökök, sofőrök, gépkezelők, karbantartók, orvosok, informatikusok is hiányoznak a munkáltatók szerint. Hozzáfűzte: adataik szerint csak az országban működő multinacionális cégeknél 18 ezer álláshely betöltetlen azért, mert nincs megfelelő képzettséggel, képesítéssel rendelkező munkaerő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik