Gazdaság

Hosszú időre leállhat az alapkamat csökkentése

Az elmúlt napok kormányzati nyilatkozatai nyomán a hazai problémák ismét a piac figyelmének középpontjába kerültek, ami a jegybanki kamatcsökkentési ciklus leállását okozhatja.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének hétfői elemzése szerint “a kommunikációs baklövések sorozata hihetetlenül összezavarta a befektetőket”, és bizonyos mértékig újrateremtette azt a pánikot, amely 2008 végére, 2009 elejére volt jellemző.

A ház szerint a Fidesz hangnemének változásával valószínűleg visszanyerhető az elszenvedett veszteségek egy része, ám a forint most már sebezhető marad, és az MNB-nek “nem lesz mersze” újabb kamatcsökkentést végrehajtani, amíg ilyen nagy a bizonytalanság.

A UBS bankcsoport hétfői londoni elemzése szerint a piac a történtek után magasabb kockázati prémiumokat fog követelni a magyarországi befektetésekre, és “nagyon érzékeny marad bármilyen további kommunikációs hibára”.

A Royal Bank of Scotland értékelése szerint miután néhány “megfontolatlan” megjegyzéssel sikerült még a világpiac egy részét is dugóhúzóba sodorni, a hétvégén már valamelyest a rend helyreállásának jelei mutatkoztak.

További híreket olvashatnak a témában, ha ide kattintanak!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik