Gazdaság

Financial Times: “Kontárok Budapesten”

"Kontárok Budapesten" címmel közöl kommentárt a hétfői Financial Times a legutóbbi napok piaci felfordulást keltő magyarországi politikusi nyilatkozatairól.

A londoni gazdasági napilap szerint amikor a Fidesz alelnöke “hazai hallgatóságnak” csütörtökön azt mondta, hogy Magyarország szerencsés lesz, ha elkerüli a görög stílusú pénzügyi válságot, szavai nyomán megjósolható módon szabadesésbe kezdtek a magyar befektetési termékek.

A piacok valamelyest emelkedtek, amikor a befektetők arra a feltételezésre jutottak, hogy a Fidesz-politikus kizárólag helyi fogyasztásra szánta nyilatkozatát. A Fidesz végül is olyan kampányígéreteket tett, amelyek nem voltak összeegyeztethetők a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU irányította stabilizációs programmal, és most kifogásra volt szüksége ahhoz, hogy miért szegi meg ezeket az ígéreteket.

A felfordulás azonban újrakezdődött és terjedt, amikor “egy miniszterelnöki szóvivő” pénteken közölte, hogy még a nem törlesztővé válás is lehetséges, tekintettel a gazdasági bajokra.

“A várakozások kezelésének ezen ostoba művelete” nyomán zuhanni kezdett a forint, a magyar adósságtörlesztési kockázatra köthető piaci biztosítási csereügyletek (CDS) árazása több mint 100 bázispontos megugrással 425 bázispontig szökött fel, és a globális befektetési termékek értéke “ezermilliárdokkal esett. Hoppá.” – áll a Financial Times kommentárrovatában közölt, maró hangvételű írásban.

Mindez azután történt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök EU-vezetőkkel tartott megbeszélésén visszautasították a magyarországi “költségvetési kényszerzubbony” lazítására irányuló törekvését.

A leköszönt szocialista kormány 2008 vége óta a hazai össztermék 4 százalékára szorította le a “rémisztő” államháztartási hiányt, a meredek gazdasági visszaesés közepette is. A magyar tapasztalat tehát azt mutatja, hogy a költségvetési kiigazítás működőképes lehet, ha megvan hozzá a kellő politikai akarat – írja a hétfői Financial Times.

A Financial Times szerint az epizódnak – bár költséges volt – leckeként kell szolgálnia az új kormány számára: még ha Brüsszel és Washington kapitulálna is, a befektetők nem fognak. Orbán Viktor még akár engedhet is az MNB köztiszteletben álló elnöke, Simor András eltávolítására irányuló hadjáratában.

Az ideges piacok ugyanis hajlamosak arra, hogy előbb lőjenek, és csak utána kérdezzenek – áll a londoni gazdasági napilap hétfői kommentárjában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik