Gazdaság

Egy devizahiteles sem állítana szobrot Kósának

A forint erősödése csak látszólagos volt, a politikusi nyilatkozatok miatt még izgulni kell.

Egy nap alatt négy százalékot drágult a svájci frank: fél egykor 202 forint közelében járt. A nem a legszerencsésebben időzített és fogalmazott Kósa-szavak komoly szerepet játszhattak abban, hogy a svájci frank árfolyama ekkorát emelkedett. Egy napja még 194 forint alatt volt.

Előzőleg kissé erősödött a forint délelőtt, az euró árfolyama 280 forint körüli szinten stabilizálódott, míg hajnalban még 282 forint fölötti jegyzések is voltak. A fideszes politikusok szavaira reagáló piac látszólag kezdett megnyugodni.

Ennek vége szakadt, amikor előállt a kormányfő szóvivője, akinek szavaira az euró árfolyama több mint két százalékkal 287,70 forintra, éves csúcsra ugrott. Szijjártó Péter közölte: a magyar gazdaság “nagyon súlyos helyzetben” van, az előző kormány manipulálta az adatokat.

Tudatta: nem túlzás Magyarország vonatkozásában államcsőd közeli helyzetről beszélni. A magyar gazdaság siralmas helyzetben van, de nem hajtunk végre megszorításokat és nem vonjuk vissza az adócsökkentéseket sem – tette hozzá.

A miniszterelnöki szóvivő közleményére a BÉT-en forgó papírok árfolyama is mélyrepülésbe kezdett, az OTP jegyzése 4990 forintra zuhant, ráadásul tovább izgulhatnak a devizahitelesek.

Elemzők abban reménykednek, hogy Kósa Lajos és Varga Mihály nyilatkozata azt a bejelentést készítette elő, amely szerint az új kormány mégsem tudja teljesíteni választási ígéreteit, a magyar megszorítások folytatódnak.

Abban is egyetértés van, hogy finoman szólva sem volt szerencsés az ideges befektetőket egy görög-magyar párhuzammal riogatni. Nagyon súlyos helyzet áll elő a magyar piacokon, ha a kormánypárt illetékesei nem figyelnek oda jobban a kommunikációra – vélték.

Figyelmeztető jel lehet az is, hogy egy nap alatt hatalmasat, 50 bázispontot ugrott a magyar csődkockázati besorolás. Tegnap ez ráadásul úgy következett be, hogy a nemzetközi befektetői hangulat pozitív volt – írja a portolio.hu.

A lettországi után a második helyre ugrott a magyar csődkockázat piaci árazása, amiből látszik a politikusi nyilatkozat intenzív piaci következménye. A Fidesz ügyvezető alelnökével szemben azonban a piac még jobbnak ítéli a magyar kilátásokat, hiszen több mint kétszer annyiba kerül görög államadósság csőd elleni biztosítása (mintegy 7% évente), mint a magyar (3%).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik