Gazdaság

Közalkalmazottak tízezrei kerülnek utcára Romániában

A román kormány a jövő évben is folytatja a leépítéseket, így várhatóan további 125 ezer személyt bocsát el a közszférában.

Andreea-Paul Vass – Emil Boc román miniszterelnök tanácsadója – elmondta: a román kormánynak azért kell a jövő évben is folytatnia a leépítéseket, hogy a közalkalmazottak száma ismét a 2007-es szintre csökkenjen.

Az elmúlt években ugyanis a sorozatos gazdasági növekedés következtében a román kormány jelentős mértékben növelte a közalkalmazottak számát, akik jelenleg 1 millió 360 ezren vannak.

Sebastian Vladescu román pénzügyminiszter korábban úgy nyilatkozott, hogy 70 ezer közalkalmazotti állást számolnak fel az idén. Az elbocsátásokkal párhuzamosan a román kormány kemény megszorító intézkedéseket is alkalmaz, így várhatóan júniustól 25 százalékkal csökkennek a közalkalmazottak bérei és 15 százalékkal a nyugdíjak.

A román gazdaságot erőteljesen sújtotta a nemzetközi pénzügyi és gazdasági válság, aminek következtében a román bruttó hazai termék (GDP) tavaly 7,1 százalékkal csökkent a 2008-as évhez képest.

A román országos statisztikai intézet csütörtöki adatai szerint az idén tovább csökkent a GDP az első negyedévben, amelynek értéke 2,6 százalékkal volt kisebb a tavalyi hasonló időszakhoz viszonyítva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik