Gazdaság

Az euróövezetben 0,2 százalékkal nőtt a GDP

Az idei első negyedévben 0,2 százalékkal nőtt az euróövezeti GDP az előző negyedévhez képest - erősítette meg az Európai Unió statisztikai hivatala a korábbi becslést.

Éves szinten 0,6 százalék volt a bővülés, hosszú idő óta ez volt az első negyedév, amikor éves szinten emelkedett a GDP. Az elemzők is arra számítottak, hogy január-március között 0,2 százalékkal nőtt a GDP a tavalyi utolsó negyedévhez képest. Éves összevetésben 0,5 százalékos növekedést vártak.

Az első negyedéves adatokkal együtt módosították az utolsó negyedév GDP-mutatóit is: e szerint a korábban kiadott 0,2 százalékos növekedés helyett csak 0,1 százalékos volt a GDP emelkedése a harmadik negyedévhez képest. Éves szinten akkor 2,1 százalékkal zsugorodott az euróövezeti gazdaság.

Az első negyedévben a növekedés motorja az export volt, amely 2,5 százalékkal bővült. Ugyanakkor az import ennél nagyobb mértékben, négy százalékkal emelkedett. A magánfogyasztás 0,1 százalékkal, a céges beruházások 1,1 százalékkal zsugorodtak.

Az Eurostat megerősítette, hogy kritikus állapotban levő görög gazdaság 0,8 százalékkal zsugorodott a negyedik negyedévhez képest.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik