Gazdaság

Pénteken tartják elért árfolyamukat a térségbeli devizák

Átmenetinek bizonyult az euró csütörtöki erősödése, pénteken az ázsiai kereskedési szakaszban az euró veszített valamelyest csütörtökön elért korrekciójából.

Pénteken röviddel hat óra előtt 1,2295 dolláron jegyzeték az eurót a nemzetközi bankközi kereskedelemben a csütörtök késő éjszakai 1,2352 dolláros jegyzés után. A lengyel zlotyt 4,0584-es euró árfolyamon jegyezték péntek reggel az előző esti 4,0505 után.

A cseh korona jegyzése 25,5280 az előző esti 25,5020-as euró árfolyam után. A korona pénteken esetleg gyengülhet a péntek-szombati választások kimenetelének bizonytalanságai miatt, illetve erőteljes árfolyam ingadozásoknak lehet kitéve a 25,6-os euró jegyzés környezetében.

A forintot 275,12-es euró árfolyamon jegyezték péntek reggel a csütörtök esti 274,96 után. Pénteken az előző napi 275-277 forintos sávnak megfelelő, illetve annál kissé erősebb tartományban várják a forint árfolyamát a piacon.

Szerdáról virradóra az euró négy éves mélypontra gyengült a dollárral szemben arra a Financial Timesban közölt hírre, hogy Kína fontolgatja euróban denominált befektetéseinek és tartalékainak csökkentését az euróövezeti pénzügyi válság miatt támadt kockázatok miatt. Csütörtökön a hír hivatalos kínai cáfolatára az euró erősödhetett a főbb devizákkal szemben, és vele együtt erősödésnek indultak a feltörekvő piaci és az euró-aspiráns országok devizái is.

Az euró árfolyamában bekövetkezett negatív korrekció ellenére a hangulat változatlanul pozitív, a befektetői bizalom javulást mutat az euróövezeti gazdasági kilátásokkal és kockázatokkal szemben, ezért pénteken az európai tőzsdéken emelkedő nyitásra, az euró-aspiráns országok devizái körében mérsékelt erősödésre, illetve az elért árfolyam tartására számítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik