Gazdaság

A turizmusnak jót tehet a gyenge forint

Az idei balatoni szezonban a tavalyihoz hasonló belföldi érdeklődésre, és ha a valutaárfolyam kedvező marad, akkor valamivel több külföldi vendégre lehet számítani.

Tavaly a válság hatására 7-8 százalékos visszaesést mutató balatoni vendégforgalom idén már nem csökken tovább. Az első negyedév turistaforgalmának alakulása, és az idei szezonra történő előfoglalások száma is ezt a várakozást támasztja alá, miközben a szállodák egyedi tapasztalatai egészen eltérő képet mutatnak a fekvéstől, a szolgáltatásaik minőségétől és áraiktól függően.

Az elmúlt években nőtt az érdeklődés a magánszálláshelyek iránt, amelyek lépést tartanak a növekvő minőségi igényekkel, és a térség szállodái szolgáltatásainak fejlődésével. El lehet felejteni a balatoni “Cimmerferik” kicsúfolását, amelyek ma már a 72 ezres kereskedelemi férőhely közel duplájával, 130 ezres regisztrált férőhellyel rendelkeznek – közölte Rosta Sándor, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke.

Szerinte az érdeklődés idén sem fog csökkenni az egyre komolyabb piaci részt jelentő magánszálláshelyek iránt, miközben továbbra sem megoldott ezek vendégforgalom pontos regisztrálása.

A feketegazdaság kifehérítése a Balatonnál kedvezően módosítaná a balatoni statisztikákat, megmutatva az üdülőrégió tényleges súlyát – vélekedett a szakember. Hozzátette, a legszerényebb becslések szerint is a magánszálláshelyek forgalmának 25-30 százaléka vár kifehérítésre.

Tavaly – partszakaszonként eltérően – a Balatonhoz érkező vendégek 67-76 százalékát tették ki a hazai turisták. A legtöbb külföldi turista Németországból és Ausztriából érkezett, de sok volt a lengyel és az orosz vendég is. A tapasztalatok szerint egyre többen érkeznek az üdülőrégióba a szomszédos országokból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik