Gazdaság

Hitelforintosítás: még kérdéses az árfolyam

A devizahitelek forint alapúra váltásában a bankoknak, az államnak és az adósnak is ki kell vennie a részét – mondta el a Figyelőnetnek Matolcsy György.

A leendő nemzetgazdasági miniszter szerint az általa már korábban is említett állami alapok vásárolnák ki és nemzeti valutára váltanák a devizahiteleket. Az árfolyam még kérdéses, elvileg az adósnak, a banknak és az államnak is vállalnia kellene a részét az eredeti és aktuális árfolyam közötti különbségből.

A szakember szerint a lehetőséggel – mely nem kötelező – csak a fizetni nem tudó lakáshitelesek élhetnének, a gépjárműre, elektronikai eszközökre felvett kölcsönöket nem érinti az elképzelés.

A forint kapcsán Matolcsy Györgynek nincs árfolyamcélja. A következő kormányzat költségvetési politikáért felelős tagjaként néhány százalékos árfolyam-ingadozást megengedhetőnek tart, de 15-20-30 forintos ugrálást nem.

A leendő miniszter szerint a világgazdaságban nagy gond van, az uniós államok fele komoly bajba kerülhet, attól kell tartani, hogy most következik a W-formájú krízis második szakasza.

Matolcsy György kijelentette azt is, hogy az új kormány már nem tudja szorgalmazni az euró minél gyorsabb bevezetését. “Az eurózónához való csatlakozás kritériumai közül egyet sem teljesítünk, miközben az eurózóna sem teljesíti saját kritériumait” – mondta.

Ajánlott cikk:

Matolcsy: új, kedvezményes adó lesz (FN.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik