Gazdaság

Tovább nőtt a bankrendszer likviditása áprilisban

Tovább nőtt áprilisban a bankrendszer szabad likviditása: a kéthetes MNB-kötvény átlagos állománya meghaladta eddigi maximumát, egy hónap alatt 572 milliárd forinttal, 4454,1 milliárdra bővült.

A jegybanki egynapos betét átlagállománya 148 milliárddal, 62 milliárd forintra csökkent. Az egynapos bankközi kamatláb áprilisban a kamatfolyosó mindkét szélét megközelítette. A hitelintézetek jegybankkal kötött devizacsere (swap) átlagállománya is csökkent, 136,2 milliárd forinttal, 99 milliárd forintra.

Eszköz oldalon a külföldi követelések átlagos állománya mintegy 230 milliárd forinttal, 9.256,5 milliárdra emelkedett. A bankrendszer MNB-nél vezetett bankszámláinak átlagos egyenlege szokásos módon csak kis mértékben tért el a tartalékkötelezettség összegétől, a túltartalékolás 0,7 milliárd forint volt.

Az egynapos bankközi kamatláb április döntő hányadában a kamatfolyosó aljához tapadt, kivéve a hónap utolsó harmadát, amikor a kamatfolyosó tetején volt. A forgalomban lévő készpénz átlagállománya csekély mértékben nőtt márciushoz képest, 12,4 milliárd forinttal, 2.169,9 milliárdra.

A pénzügyi válság miatti ingadozások következtében a szezonális igazítás eredményei a szokásosnál több bizonytalanságot hordoznak – jegyi meg az MNB.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik