Gazdaság

Spanyolország lesz a következő Görögország?

Spanyolország csökkenti az állami alkalmazottak bérét, felfüggeszti a nyugdíjak inflációkövető emelését, valamint visszafogja a beruházásokat és a regionális kormányzatok finanszírozását.

Az intézkedések célja a költségvetési hiány megfékezése, ami egyes félelmek szerint a görögnél is nagyobb válsághoz vezethet.

Jose Luis Rodrigez Zapatero spanyol miniszterelnök a megszorító intézkedéseket alig néhány nappal azután jelentette be, hogy az EU és az IMF 1000 milliárd eurós alapot hozott létre a euróövezet gyengébb gazdaságainak megsegítésére és alig néhány órával azután, hogy Barack Obama amerikai elnök szorgalmazta nála, hogy hajtson végre “határozott” gazdasági reformokat.

A közszolgálati béreket az idén öt százalékkal csökkentik és jövőre is befagyasztják, mondta Zapatero. A kormányfő szerint a kormány két év alatt 15 milliárd eurót fog megspórolni, ebből több mint 6 milliárdot az állami beruházások visszafogásával.

Az intézkedések célja, hogy az idén a GDP 9,3 százalékára csökkenjen költségvetési hiány a 2009-es 11,2 százalékkal szemben. A tervek szerint 2011-ben 6, 2013-ban pedig már csak 3 százalák lesz a deficit.

Az intézkedéseket elutasítják a szakszervezetek, amelyek mindeddig jó kapcsolatokat ápoltak a szocialista kormánnyal, s amelyeknek eddig sikerült megakadályozniuk, hogy 65-ről 67 évre emeljék fel a nyugdíjkorhatárt.

Közgazdászok kételkednek benne, hogy a mérsékelten versenyképes spanyol gazdaság képes lesz elérni egy olyan növekedési ütemet, amely alátámasztaná a kormányzatnak a hiány csökkentésével kapcsolatos elképzeléseit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik