Gazdaság

EIB-elnök: növelni kell az EU ellenőrzési jogkörét

Növelni kell az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) ellenőrzési jogkörét, illetve az Európai Bizottság önállóságát az államháztartási problémáinak felfedésére.

Az Európai Beruházási Bank (EIB) elnöke a La Libre Belgique című belga lap keddi számának nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy a válság egyik kiindulópontja a görög statisztikák kozmetikázása volt.

Az Eurostat pedig nem tudta teljes mértékben felfedni a valóságot, mert helyszíni ellenőrzési joga nincs. Maystadt szerint ezért ki kell terjeszteni a statisztikai hivatal jogkörét a tagországokban folytatott vizsgálódásokra is.

Arra a jelenségre pedig, hogy az unió csak több évet várva, a válsághelyzet kirobbanásakor reagált érdemben a régóta ismert görög problémára, az elnök szerint az Európai Bizottság önállóságának fokozása lehet a megoldás.

Jelenleg ugyanis túlságosan nagy a tagországok fékező befolyása az uniós központi végrehajtó szerv ajánlásaira, márpedig “néhány miniszter habozik nyomást gyakorolni egy-egy kollégájára, arra gondolva, hogy egy nap ő találhatja magát hasonló helyzetben” – hangoztatta Maystadt.

Lehetővé kell tenni a brüsszeli bizottság számára, hogy ajánlásait nyilvánosan és anélkül intézze egy-egy tagállamhoz, hogy az a többi tag szűrőjén keresztülmegy – szögezte le az EIB elnöke, aki állandó résztvevője az EU-pénzügyminiszteri találkozóknak.

A görög példa esetében Maystadt arra is rámutatott, hogy nem csupán pénzügyi problémáról van szó, hanem a gazdaság versenyképességének helyzetéről is. Hasonló problémával küzd ilyen szempontból Spanyolország is – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik