Gazdaság

Szollár: A Fidesz terveivel nőhet az államadósság

A szuperbruttó eltörlése mintegy 420 milliárd forintos többlethiányt jelenthet, ez más gazdasági intézkedésekkel hat százalékos hiányt eredményezne idén.

Szollár Domokos ezzel Matolcsy György leendő nemzetgazdasági miniszter reggeli szavaira reagált. A kormányszóvivő szerint a tervezett intézkedések – mint a cafeteria adótartalmának megszüntetése, illetve az innovációs adó eltörlése – emelnék a jelenleg várt 3,8 százalékos GDP arányos államháztartási hiányt 6 százalékra, a deficit tehát nem a szekrényben lévő “csontvázak”, nem is a szerkezeti reformok miatt nőne, azt kizárólag a jóléti osztogatás okozná.

Szollár Domokos szerint ezzel Matolcsy György közvetve elismerte, hogy nincsenek “aknák” a költségvetésben, államháztartásban, a szuperbruttó eltörlése nélkül tartható lenne a 3,8 százalékos idei hiány.

A kormányszóvivő szavai szerint súlyos következményekkel jár, ha a következő kormány úgy dönt, hogy fedezet nélkül szünteti meg ezeket az intézkedéseket. Hozzátette, hogy a nemzetközi piacok sem néznék jó szemmel, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság körében “sem okozna osztatlan sikert a hiány elszaladása”. Ez pedig a forint árfolyamának gyengülését okozná, ami veszélyt jelenthet a devizahitelesekre.

Kérdésre válaszolva a kormányszóvivő elmondta, hogy bár a szuperbruttó adótechnikai változtatás volt, az átláthatóságot szolgálta, bevezetésével együtt azonban döntöttek az adójóváírás határának felemeléséről és szja sávok eltolásáról is. A költségvetési hiányt az növelné több mint 400 milliárddal, ha az újkormány a rendszerből kiemelné a szuperbruttót, azt eltörölné, de a megváltozott sávhatárokhoz nem nyúlna.

Nem az adócsökkentés jogosságát vitatja a leköszönő kormány, ez részben megvalósult, de az világos, hogy a Bajnai-kormány nem fedezet nélkül hajtotta ezt végre – mondta a kormányszóvivő hozzátéve, hogy “a legfontosabb a felelős, kiszámítható és nyugodt kormányzás”.

Szavai szerint a jelenlegi makrogazdasági adatok alapján 2011-től növekedési pályára állhat az ország, 3-4 százalékkal bővülhet a gazdaság, ez pedig 2011 és 2014 között kétezer milliárd forintos többletet jelenthet az államháztartásban, amit adócsökkentésre lehet fordítani.

Véleménye szerint a devizahitelesek megvédése támogatandó, ennek legfőbb eszköze, hogy a kormány stabilan tartja a forint árfolyamát. A devizahiteleseket illető kérdésre azt mondta: nincs olyan helyzet, mint egy évvel ezelőtt, hogy azonnali intézkedéseket kelljen tenni. Hangsúlyozta: nem Magyarország miatt esik a forint, így rendkívüli intézkedés nem szükséges, megfelelő és megnyugtató kommunikáció azonban igen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik