Gazdaság

Folyamatosan bővül Ferihegy

Egy nap alatt háromszor annyi utas fordul meg a Ferihegyi repülőtéren, mint a légikikötő megnyitásakor egy egész év alatt.

Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. vállalati kapcsolatainak igazgatója elmondta: a repülés biztonsága az elmúlt hat évtized során megtöbbszöröződött, a korszerű anyagoknak, számítógépes vezérlésnek és légiirányításnak köszönhetően. Ezt a megtett kilométerek és az utasszám aránya is mutatja, ami szerint jóval biztonságosabb a polgári repülés, mint a vasúti vagy közúti közlekedés.

Az igazgató emlékeztetett: a Ferihegyi repülőtér megnyitásának első évében 7133 utast kezeltek, miközben most egy nap alatt háromszor ennyien megfordulnak a terminálokon. Hozzátette: egy átlagos napon 15-20 ezer utassal számolnak.

A szakember szerint nehéz időszakon van túl az európai légiközlekedés, és nem az izlandi vulkán, hanem a pénzügyi válság miatt, ami erősen igénybe vette az ágazatot. Hardy Mihály szerint ez az az időszak, amikor a jövőre kell készülni.

Hardy Mihály arról is beszélt: folytatják az önkéntes zajszigetelési programjukat is, ami a főváros XVIII. kerülete és Üllő után Vecsésen is megkezdődik. Hozzátette: a reptéren 13 ezren dolgoznak 70 cégnél, vagyis a reptér az egyik legnagyobb munkaadó a környéken, de az előnyök mellett fontosnak tartják a környezetvédelmi hátrányok csökkentését, vagyis hogy a zajterheléssel ne zavarják az itt élők pihenését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik