Gazdaság

Adóegyszerűsítést ígér a Fidesz

Ritkítaná az adó- és járuléknemek számát a kormányra készülő Fidesz, és az egyszerűsített adózási formák körének szélesítésével tenné egyszerűbbé az adózók életét.

A leendő miniszterelnök leszögezte, hogy kiterjesztenék az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) és az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás (ekho) körét.

Míg a működő részvénytársaságok száma az ötezret sem éri el, adószámmal rendelkező magánszemélyből és egyéni vállalkozóból közel egymillió van hazánkban. Azonban alig százezer adózót képviselnek az evások, az ekhósok száma pedig csupán tízezer körül jár.

Orbán Viktor kilátásba helyezte az átalányadózás szélesítését is: az átalányadózás lényege, hogy a személyi jövedelemadóhoz igazodó terheket a vállalkozó alapesetben 40 százalékos költséghányad megállapításával fizetik be.

Szintén a kisvállalkozásokat és az egyszerűsítés kérdését érintik a különböző kedvezmények. A kisvállalkozói kedvezménnyel tavaly ötezer, míg a fejlesztési tartalékképzés lehetőségével kétezer vállalkozás élt.

Ajánlott cikk:

Adóegyszerűsítés jöhet (VG.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik