Gazdaság

Állam és gazdaság – újragondoljuk a szerepeket

admin
admin

2010. 05. 05. 21:58

Az elmúlt másfél év válsága súlyos tanulsággal szolgált mindannyiunk számára: a közismert és eddig elismert gazdaságirányítási modellek felülvizsgálatra szorulnak! Itt az idő, hogy elgondolkodjunk az állam szerepéről, a piaci folyamatokhoz való viszonyáról, a közösségek életében elvárt feladatairól. Vajon a régi modellek megjavíthatók? Elégséges-e csupán a megreformálásuk? Vagy teljesen új szemlélet mentén kell kialakítani az állam, a piac és az egyén olyan rendszerét, mely nem csupán funkcionál, hanem fenntartható, és fejlődőképes is egyben?

Milyen a nem túlméretezett, mégis hatékony állam? Hol kell beavatkoznia és honnan kell távoznia? Szükség van-e arra, hogy támogatásokkal, szubvenciókkal, protekcionalista eszközökkel térítse el a piaci erők működését? Mit várnak el az egyes ágazatok képviselői a gazdaságpolitika formálóitól? Erről nyit párbeszédet idén a Figyelő TOP 200 program.

Májusban nyílt vitasorozat indult a Figyelőben az állam szerepéről, melyben hazai és külföldi vállalatvezetők, a közgazdaság- és politikatudomány kiválóságai osztják meg véleményüket a szélesebb közönséggel. Eddig megjelent vélemények:

  • Csaba László: Se vele, se nélküle
  • Felcsuti Péter: Mennyi sok? Mennyi kevés?
  • Békesi László: Elkerülhetetlen tévedések
  • Pete Péter: Állam a válság után
  • Lakatos Péter: Álomállam

A sorozat folytatódik! Ha Önnek is van véleménye a témában, kérjük írja meg nekünk: figyelo@sanomabp.hu

Október 6-án kerül megrendezésre a zártkörű TOP 200 Konferencia, melynek résztvevői – a TOP 200 cégek vezetői – egy teljesen újszerű, interaktív és eredményorientált rendezvény keretében vitázhatnak az állam szerepének újraértelmezéséről. Öt ismert gondolkodó kezdte meg májusban a közös gondolkodást és vitát: Bojár Gábor, Fodor István, Király Júlia, Kiss Ulrich és Stumpf István újszerű, egymásraépülő, inspiratív gondolatokkal, vizuálisan is élményt adó előadásokkal készülnek az eseményre.

A közel fél évig tartó párbeszéd és közös gondolkodás eredményét a Figyelő TOP 200 kiadványban összegezzük majd. Mintegy 30 oldalon foglaljuk össze, mit várunk a hatékony, szolgáltató államtól. Ezen kívül, idén is az évkönyv legértékesebb részét képezik majd a különböző listák, rangsorok és adatok. Az idei TOP 200 kiadvány igazi újdonsága azonban az elmúlt év legfontosabb gazdasági sikereinek, kudarcainak, legizgalmasabb szereplőinek olvasmányos, vizuális élményt nyújtó bemutatása.

Az idei program 2010. október 16-án zárul a Szépművészeti Múzeumban megrendezett Figyelő TOP 200 Gálával, ahol a legeredményesebb vállalatokat és egy vállalatvezetőt is díjazunk.

Az idei Figyelő TOP 200 díjak:

  • Az év legeredményesebb vállalata
  • Az év legeredményesebb magyar vállalata
  • Az év pénzintézete
  • Az év leginnovatívabb vállalata
  • Társadalmi elkötelezettség (CSR) díj

Idén is átadunk egy különdíjat, ezúttal nem vállalatnak, hanem egy személynek. A különdíjat az a vállalatvezető kapja, aki legjobban menedzselte cégét az elmúlt, válságos évben. A díjat a TOP 200 gála meghívott vendégeinek szavazatai alaján ítéljük oda, az előzetes szavazásban azonban olvasóink is részt vesznek. Szavazzon itt vagy a Figyelő facebook oldalán!

Tartson velünk, vegyen részt a párbeszédben! Gondoljuk újra a szerepeket!

Bővebb információ az idei TOP 200 programról:

Szekeres Dóra, projekt menedzser
Tel: 06 1 437 1416
e-mail: dora.szekeres@sanomabp.hu

Szponzorációval kapcsolatos felvilágosítás:

Ritter Tamás, hirdetési igazgató, Marketing Partnership
Tel: 06 1 437 3703, 06 30 297 6886
e-mail: tamas.ritter@sanomabp.hu

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Debrecen, 2015. július 30.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa a lelátón a labdarúgó Európa Liga-selejtezőjének harmadik fordulójában játszott Debreceni VSC - Rosenborg mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2015. július 30-án.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.