Gazdaság

Kételkedik a görög talpraállásban az OTP

A görög mentőcsomag nagyságrendje az OTP Bank gyorsjelentése szerint kisebb - ha nem is sokkal - a bank elemzői által szükségesnek tartottnál.

A bank korábbi, Görögországgal foglalkozó elemzésében azt írta, hogy a görög adósságpálya fenntarthatóvá tételéhez a GDP 14 százalékát elérő kamatkiadások nélküli egyenlegjavítás szükséges, és a mentőcsomagnak három évig biztosítania kell a görög állam mintegy 120-130 milliárd eurós finanszírozási igényét – emlékeztet a jelentés.

Mivel a kamategyenleg várhatóan a GDP öt százalékáról hét százalék fölé emelkedik majd, a 11 százalékpontos deficitcsökkentés 13 százalékpont feletti kamatkiadások nélküli költségvetési egyenlegjavulást takar, a csomag nagysága pedig 110 milliárd euró.

Az elemzés szerint kérdéses, hogy a lakosság ellenállása nem hiúsítja-e meg a költségvetési szigor megvalósulását. Ha a deficitcsökkentésre vonatkozó vállalásokat sikerül teljesíteni, akkor az államadósság GDP-arányos szintje 2014 után csökkenő pályára állhat.

A pálya fenntarthatósága rendkívül érzékeny marad a potenciális növekedés ütemére és a kamatszintre, emiatt Görögország jó eséllyel újabb segítségre szorul majd 2013 után – áll a gyorsjelentésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik