Gazdaság

WSJE: nemcsak Simor eltávolításával gyengíthető a forint

Az új magyar kormány a jelek szerint előnyben részesíti az alacsony forintárfolyamot - írta internetes oldalán a The Wall Street Journal című amerikai lap európai kiadása (WSJE).

A cikk utalt arra, hogy Orbán Viktor, a leendő új miniszterelnök a gazdasági talpra állást nevezte fő céljának. A gyengébb forint ösztönözheti a magyar gazdasági növekedést, amely nagyrészt exportorientált – jegyezte meg a The Wall Street Journal Europe.

A WSJE szerint tovább gyengítheti a forintot, ha tartóssá válik az Orbán és Simor András jegybankelnök közötti konfliktus. A lap beszámolt az Orbán által Simor címére megfogalmazott bírálatról, és úgy vélekedett: az új kormánypárt politikusai részéről az MNB elnökének lemondását sürgető felszólítások “megkérdőjelezhetik, hogy a következő kormány tiszteletben tartja-e a központi bank függetlenségét”.

Ha beolvasztják a pénzügyi szervezetek felügyeleti hatóságát a központi bankba, akkor az jogi eszközt adhat Orbán kezébe Simor eltávolításához – írta a WSJE.

A cikk szerint azonban ha a konfliktus eszkalálódik, akkor a magyarországi befektetések kockázatosabbá válhatnak, a forint tovább gyengülhet, és a befektetők magasabb kockázati prémiumra tarthatnak igényt. Ez oda vezethet, hogy az MNB nem folytathatja tovább lazító politikáját.

“Ha Orbán gyengébb forintot akar, akkor bizonyosan találhat ennek elérésére a központi bank elnökének eltávolításánál könnyebb módot is” – fejeződik be a WSJE írása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik