Gazdaság

Februári mélységbe zuhan a forint

Délelőtt a forint árfolyama átlépte a 272-es euró jegyzési küszöböt. A forint jegyzése utoljára február közepén járt ezen a szinten.

Kedden a forint a térségbeli devizákkal együtt folyamatosan gyengült a görög adósságrendezés uniós támogatásának elhúzódása, valamint ezzel kapcsolatban a magas deficittel küzdő többi euróövezeti tagállamra kiterjedő “szuverén adósbesorolási fertőzés” veszélye miatt.

A S&P kedden Portugáliát két fokozattal sorolta vissza, Görögország besorolását pedig egyszerre több fokozattal, az euróövezeti tagországok között elsőként “bóvli” szintre rontotta.

A másik forintgyengítő tényezőnek a jegybankelnök székének “nem piackonform” megingatását tartják az elemzők.

A forint tavaly augusztus óta a 265-275 forintos euró jegyzési tartományban mozgott. Ezt két alkalommal hagyta el az erős irányban: a március 15-i hosszú hétvégét kővető héten, valamint az országgyűlési választásokat követően.

A forint árfolyam hétfőn még a 263-as euró jegyzés környékén mozgott. Hétfői elemzői vélemények szerint a parlamenti választás pozitív hatást gyakorol a forint árfolyamára, melynek hatására akár 260 forintos euróig is erősödhet a magyar fizetőeszköz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik