Gazdaság

Euróövezeti válságcsúcsot tartanak májusban

A görög adósságválság fejleményei nyomán euróövezeti válságcsúcs összehívását jelentette be szerdán Herman van Rompuy, az EU soros elnöke.

A csúcstalálkozó időpontja várhatóan 2010. május 10-e lesz.

Van Rompuy tokiói sajtóértekezletén sietett hangsúlyozni, hogy az Athénnal folytatott tárgyalások megfelelően haladnak és nincs szó adósság-átütemezésről.

Ugyanakkor a keddi görög leminősítés bejelentése után szerdán tovább nőtt és soha nem látott szintre – a vezető euróövezeti tagállamok átlagának több mint a tízszeresére – emelkedett a görög szuverén adósságtörlesztési leállás ellen köthető határidős biztosítási ügyletek (CDS) árazása Londonban.

Új egyéves mélypontra zuhant az euró árfolyama is a dollárhoz képest: szerda délelőtt 1,3142 dollárt ért egy euró a londoni bankközi devizapiacon.

Az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Görögországnak szánt közös pénzügyi segélymechanizmusáról május 2-án zárulnak le a tárgyalások. Ezután az EU állam- és kormányfői, illetve az IMF a tervek szerint május 10-én szavaznak a tervről – közölte kedden a német kormány írásos formában a német alsóházzal.

Amennyiben zöld utat kap a terv, Görögország május 19-éig megkapja a hiteleket, pont akkor, amikor egy közel 9 milliárd eurós adósságot kell újrafinanszíroznia.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik