Gazdaság

Fischer: alapvető reformra szorul az euró

Az euró alapvető reform nélkül nem fog fennmaradni - vélekedik Joschka Fischer korábbi német külügyminiszter.

Az euróövezeti tagoknak új alapokra kell helyezniük az egész rendszert, ha jövőt szeretnének a közös európai fizetőeszköznek.

Fischer a Cicero című lapnak nyilatkozott a görög helyzet kapcsán. Nézetei szerint minden heves kritika ellenére, amelyet a görögök megérdemelnek, nem szabad “kiönteni a gyereket a fürdővízzel együtt”, bár most “hideg fürdőt” kell kapnia.

Németországnak el kellene kerülnie a vádló szerepét, hiszen a múltban az első euróövezeti ország volt, amely nem tudta teljesíteni a maastrichti kritériumokat. Így világos, hogy ha Görögországon kívül más euróövezeti állam bajba kerülne, azt is segítenie kellene. Ebben élen járni Németországnak kötelessége – vélekedik Joschka Fischer.

A súlyos adósságproblémával küszködő Görögország pénzügyi megsegítésének terve rendkívül heves belpolitikai vitát váltott ki Berlinben. Az ellenzék csaknem egyöntetűen az Athénnak nyújtandó segély ellen van, de fenntartásait fogalmazta meg az Angela Merkel kancellár vezette konzervatívok kormánykoalíciós partnere, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) is. A kereszténydemokrata CDU másik koalíciós partnere, a bajor CSU pedig alternatívaként azt vetette fel, hogy Görögországot ki kellene zárni az euróövezetből.

A legfrissebb felmérésekből is az tűnik ki: a német lakosság 94 százaléka azon a véleményen van, hogy Berlin nem költhet milliárdokat Athén megsegítésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik