Élet-Stílus

Ismerősök nélkül nem lehet munkát találni?

Főleg ismerősök, család és barátok segítik a fiatalokat az elhelyezkedésben – mutat rá a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzése.

A KSH a munka világába való átmenetet vizsgálta és azt tapasztalta, hogy elsősorban az ismeretségek, emellett a papír alapon megjelenő hirdetések és a munkáltatók közvetlen megkeresése lehet a legcélravezetőbb. Főleg a Dél-dunántúli régióra jellemző, hogy a fiatal álláskeresők ismerőkön keresztül találnak állást, de országszerte sokan próbálkoznak az internetes hirdetésekkel és a munkaügyi központon keresztül munkahelykereséssel. Ez egyébként az iskola elhagyása után átlagosan három hónapnál is tovább tart.

A munkaerőpiacon a vizsgálat szerint a felsőfokú végzettséggel rendelkezők indulnak a legnagyobb eséllyel, míg a szakképzettséggel, illetve alapfokú végzettséggel sem rendelkező fiatalok esélyei a legrosszabbak. Az utóbbi időben azonban az álláskereső diplomások száma is 50%-kal nőtt, jelenleg közel 54 ezren néznek friss végzettséggel munka után az országban. Még akkor is, ha munkatapasztalatokkal viszonylag jól állnak. A probléma az, hogy a tapasztalatok nagy része szakmai gyakorlatokból tevődik ki. A 15-34 év között fiatalok mindössze 10 százaléka mondta magáról, hogy már tanulmányai alatt is tényleges képet kapott a munka világából.

Ajánlott linkek:

Csak ismertség útján lehet munkát találni? (MNO)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik