Gazdaság

Horvátország csatlakozik a Déli Áramlat gázvezetékhez

Oroszország és Horvátország kedden Moszkvában kormányközi megállapodást kötött Zágráb részvételéről a Déli Áramlat gázvezeték építésében.

Horvátország az idei nyári szezonra, áprilistól októberig vízummentességet biztosít az orosz állampolgároknak egy további, ugyancsak kedden aláírt dokumentum értelmében, és a két ország között tudományos-műszaki együttműködési megállapodás is létrejött.

Vlagyimir Putyin a dokumentumok aláírása után kijelentette: “A Déli Áramlat gázvezeték építése kifizetődő Horvátországnak és minden más résztvevő országnak is. A haszon nyilvánvaló: elsősorban az Európába irányuló energiaszállítások stabilitásában és tisztán gazdasági előnyökben is megmutatkozik minden résztvevő számára”.

Az orosz kormányfő úgy vélte: Horvátország csatlakozása a projekthez új impulzust ad a kétoldalú gazdasági kapcsolatoknak is. Egyben emlékeztetett arra, hogy a Déli Áramlat vezeték építésének terve széleskörű nemzetközi támogatást élvez, és már bekapcsolódott Bulgária, Görögország, Magyarország, Szerbia és Szlovénia.

A Déli Áramlat a Fekete-tengeren át Dél- és Közép-Európa országaiba szállít majd gázt 2013-tól. A becslések szerint 14 milliárd eurós beruházással épülő gázvezeték kapacitása évi 63 milliárd köbméter lesz a tervek szerint. Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója tavaly decemberben jelentette be, hogy vizsgálják a Déli Áramlat szerbiai vagy szlovéniai szakaszáról Horvátországba vezető leágazás lehetőségét.

Jadranka Kosor horvát kormányfő a találkozó után emlékeztetett rá, hogy a két ország között jelenleg folynak a tárgyalások az idén lejáró kétoldalú gázszállítási szerződés meghosszabbításáról, s hozzátette, hogy országa az eddiginél több gázt szeretne vásárolni.

Arról is szólt, hogy a horvát INA és az orosz Transneft között folytatódnak a tárgyalások a Barátság és az Adria kőolaj-vezeték integrálásáról. Ennek célja az, hogy útvonalat hozzanak létre az orosz – és esetleg a FÁK-államokban kitermelt – kőolaj európai és észak-amerikai piacokra szállításához. Ehhez a több mint 3000 kilométeres vezetéket – amely Oroszországon, Fehéroroszországon, Ukrajnán, Horvátországon, Magyarországon és Szlovákián halad át, lépcsőzetesen szándékoznak bővíteni, erről az érintett országok 2002-ben állapodtak meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik