Gazdaság

Elnapolták a MÁV elleni pert Chicagóban

A csütörtöki első tárgyalási napon mindjárt el is napolták a MÁV ellen Chicagóban indított kártérítési eljárást, mert a MÁV még nem kapta meg a keresetlevelet.

Akár még pénteken megérkezhet a keresetlevél a MÁV-hoz, amelyet az amerikai eljárási szabályok értelmében nem a bíróság, hanem a felperes köteles kézbesíteni – mondta el Kohlrusz Milán, a vasúttársaságot képviselő amerikai White & Case budapesti irodájának tagja. A magyar fél vitatja, hogy amerikai bíróság egyáltalán tárgyalhatja-e a kártérítési keresetet.

A cél azt elérni, hogy ezt elfogadja a chicagói bíróság – mondta Kohlrusz Milán. Ezért most arra készülnek, hogy az augusztus 4-ei első tényleges tárgyalási napon is csak eljárásjogi kérdésekről lesz érdemben szó. A White & Case várhatóan június második felére alakítja ki jogi álláspontját, amit a bíróság elé terjesztenek.

Februárban indítottak pert magyar holokausztáldozatok Izraelben és az Egyesült Államokban élő örökösei a MÁV ellen: 240 millió dollár vagyoni és egymilliárd nem vagyoni kár megtérítését követelik, amiért a MÁV közreműködött a zsidó deportáltak koncentrációs táborba szállításában és vagyoni kifosztásukban.

Az 1,24 milliárd dollárt az elkövetéskori, tehát 1944-es értéken követelik. Azt még nem számolták ki, ez mennyit ér mai dollárban, mert először az eljárásjogi kérdésre összpontosítanak – mondta a magyar ügyvéd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik