Gazdaság

Vulkánkitörés: visszajár az utazási csomag ára

Nem csak a repülőjegy, hanem az utazási csomag ára is visszajár, ha meghiúsul az utazás, függetlenül attól, hogy rendkívüli időjárási körülmény miatt törölték a repülőjáratot.

A Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület (Köfe) a közleményében hangsúlyozza: rengetegen szembesülnek azzal a problémával, hogy utazási irodával szerződést kötöttek szállás és repülőjegy biztosítására.

Mivel utazási csomagról van szó, s annak egyik eleme, az elutazás lehetetlenné válik, emiatt a szerződés megszűnik. Ebben az esetben visszajár nemcsak a repülőjegy, hanem a szállás már befizetett költsége is, valamint minden egyéb olyan költség, amely része a részvételi díjnak.

A Köfe emlékeztetve az utazási irodák felelősségére, felhívja az utaztatók figyelmét arra, hogy megfelelően tájékoztassák a fogyasztókat járataik törléséről, az azokkal kapcsolatos jogi lehetőségekről, illetve minden olyan tudnivalóról, ami megkönnyíti az el- és hazautazni igyekvők helyzetét a rendkívüli körülmények közepette.

Az Európai Unió közlekedési biztosa, Siim Kallas már a múlt pénteken: az izlandi vulkánkitörés miatt előállt rendkívüli körülmények között, a légi járatok tömeges törlésekor is érvényesek azok az előírások, amelyek a légi utasok jogait biztosítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik