Gazdaság

Közel hatszázalékos volt az infláció márciusban

A fogyasztói árak márciusban 0,7 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 5,9 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet.

Februárban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,3 százalék, a tizenkét havi 5,7 százalék volt. 2009. márciusban az egyhavi átlagos infláció 0,5 százalék volt, 2008. márciushoz viszonyítva az árak 2,9 százalékkal nőttek.

Mináry Borbála, a KSH munkatársa elmondta, hogy elsősorban az üzemanyag és az élelmiszer drágulása hajtotta az inflációt havi és éves szinten egyaránt. Az üzemanyag egy hónap alatt három százalékkal drágult, ez a havi inflációs adatot 0,2 százalékponttal emelte – tette hozzá.

Az átlagosnál alacsonyabb szinten, 0,4-0,4 százalékkal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk, szolgáltatások, 0,3 százalékkal a háztartási energia ára. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 0,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni februárhoz viszonyítva.

Tizenkét hónap alatt az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 2,3 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen, 11,6 százalékkal drágult a kávé, 10,4 százalékkal a tojás, 7,5 százalékkal a párizsi, kolbász, valamint 6,5 százalékkal emelkedett a házon kívüli étkezés ára.

Az átlaghoz képest nagyobb mértékben, 11,6 százalékkal nőttek az egyéb cikkek árai, ezen belül a járműüzemanyagok ára 25,5 százalékkal, a gyógyszer, gyógyáru 8,7 százalékkal drágult. Szintén átlag felett, 11,0 százalékkal nőttek a szeszes italok, dohányáruk árai.

Ajánlott cikk:

Drágább lett az élet (FN.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik