Gazdaság

Tovább nőtt a fizetésképtelen cégek száma

Az idei év első negyedében 12 százalékkal nőtt a cégek fizetésképtelenségi mutatója a múlt év azonos időszakához képest - közölte a Coface Hungary hitelbiztosító.

A leginkább kockázatos iparágaknak továbbra is az építőipar, a kereskedelmi vállalkozások minősülnek, valamint erőteljesen megnövekedett az eljárások száma az ingatlanközvetítőknél.

Az eljárások 54 százalékát a felszámolások adják, ezek volumene 12 százalékkal nőtt. Az ügyek másik nagy részét a végelszámolások teszik ki, számuk kilenc százalékkal növekedett és alig javul a helyzet az “igazi csődeljárások” számát tekintve.

A Coface elemzése szerint az építőipar megtartotta listavezető helyét 1140 eljárással (19 százalékkal több, mint 2009-ben). A már meglévő ágazati problémákat az erőteljesen mérséklődött finanszírozási hajlam és a radikálisan csökkenő kereslet csak erősítette.

Ezt az ágazatot – eltekintve a nagy szereplőktől – a Coface továbbra is átláthatatlannak tartja, a piaci szereplőket nehéz minősíteni. Ebben az iparágban bizonyosan csökkennie kell a cégek számának.

De hiába csökkenne tartósan a kockázatos cégek száma – állítja Bagyura András, a Coface Hungary kereskedelmi vezetője – nem jelentené feltétlenül azt, hogy rövid időn belül eléri azt az egészséges arányt, amit a hazai gazdaság mérete megkívánna

A dobogó második és harmadik fokán a kis- és nagykereskedelem áll, 943 és 922 eljárással. Negyedik helyen, az előző évhez hasonlóan ismét az ingatlangazdálkodás áll, 508 fizetésképtelenségi eljárással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik