Gazdaság

BKV: megegyeztek a bérfejlesztés egyik részéről

Megegyeztek a BKV és az érdekképviseletek között a bérfejlesztés egyik részéről csütörtökön. A 160 ezer forint alatti keresőknek a cég nettó 5,1 százalék bérfejlesztést ajánlott.

A BKV az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ajánlását figyelembe véve alakította ki a béremelési javaslatát. E szerint 2,1-5,7 százalékos bérfejlesztés lesz a 160 ezer forint alatt keresőknél. A megemelt béreket már a jövő héten, hóközi kifizetéssel folyósítják.

Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnöke a tárgyalásokat követően azt mondta: a BKV ajánlatával teljesült a VTDSZSZ bérigénye, de a teljes állományra vetítve is van bérfejlesztési követelésük.

Ezzel kapcsolatban közölte: változtattak az eddigi négy százalékos bérigényen. Májustól kezdődően minden dolgozó részére 1+2 százalékos bérigényt jelentettek be, amelynek az egy százalékos részét törzsbér emelésként, két százalékos részét a vállalati bruttó átlag bérre számítottan, havonta fizetendő jutalom formájában hajtanák végre.

A két százalékot viszont a BKV csak addig adná a dolgozóknak, amíg az nem lépi túl az éves tervben szereplő 59,889 milliárd forintot. Abban az esetben, ha év végéig biztosítani tudják ezt a jutalmat, akkor ezt a juttatást átalakítanák béremeléssé, így ezzel az összeggel nőne a 2001. évi bázisbér.

A BKV egyelőre nem reagált az ajánlatra, a következő bértárgyalás egy hét múlva lesz,

Ajánlott videó

Olvasói sztorik