Gazdaság

BKIK: a magyar cégek tudják, mi kell nekik

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara megítélése szerint kifejezetten rossz irány lenne az egyszerű adórendszerek (például eva, ekho) megszüntetése.

Több nemzetközi vállalkozásokat képviselő szervezetnek a hazai vállalkozói- és adórendszer átalakítására tett közös javaslatai között eltörölnék az evát, az ekhot és kiradíroznák az őstermelői és az egyéni vállalkozói formát.

Mint azt a budapesti kamara megállapítja, úgy tűnik, hogy a közleményt közösen jegyző szervezetek nem látják annak fontosságát, hogy a helyi viszonyoknak megfelelő adópolitika alakuljon ki Magyarországon. Megítélése szerint kifejezetten rossz irány lenne az egyszerű adórendszerek megszüntetése akkor, amikor a legfontosabb, hogy a vállalkozások adminisztrációs terheit csökkentsék.

Április elején az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham), a Joint Venture Szövetség (JVSZ) és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) közzétette a hazai és külföldi befektetők ajánlásait a Magyarország nemzetközi versenyképessége szempontjából kiemelten fontos kérdésekben.

Itt jelent meg Heinczinger Róbertnek, az Ernst and Young Adótanácsadó Kft. partnerének a véleménye, aki az adószerkezet átalakítására kidolgozott javaslatok között említette a bevételeken alapuló jövedelemátalányok megszűnését, például ekho, egyéni vállalkozó, őstermelő és eva, stb. esetében.

A BKIK úgy látja, hogy a javaslat gazdasági és társadalompolitikai szempontból is aggályos. Hatására egyrészt teljesen megszűnnének a hagyományos kisiparos, kiskereskedői formák, másodrészt százezer fős munkanélküliséget gerjesztene, mivel az egyéni vállalkozók a munkaerőpiacon nem tudnák magukat pozícionálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik