Gazdaság

626 millió eurót nyertek az adócsalási botrányon a németek

A két évvel ezelőtti liechtensteni adócsalási botrány 626 millió euróval gyarapította a német államkasszát.

A bochumi államügyészség szerdán nyilvánosságra hozott “végelszámolása” szerint ennyi folyt be az elkövetett adócsalást önkéntesen bevallók utólagos befizetéseiből, továbbá azokból a büntetésekből, amelyeket a bírósági úton felelősségre vont személyekre, köztük a német posta volt vezetőjére, Klaus Zumwinkelre róttak ki.

Az akkori adócsalási botrányt – akárcsak a legutóbbit – egy informátor robbantotta ki, aki több mint 4 millió euróért egy olyan DVD-t adott el a német államnak, amely több mint 1000 liechtensteini, illetve vaduzi német adócsaló adatait tartalmazta.

Az államügyészség adatai szerint a botrányban legsúlyosabban érintett két bank a liechtensteini LGT, továbbá annak vaduzi leánybankja volt. A szóban forgó 626 millió euró csaknem háromnegyedét azok fizették be, akik – élve a jogszabályok biztosította amnesztiával – önként bevallották az elkövetett adócsalást, még mielőtt azt rájuk bizonyították volna. Az ügyben ugyanakkor 596 eljárás indult, és ezek mintegy fele már lezárult.

Az illetékes német adóhatóságok ugyanakkor arra számítanak, hogy a legutóbbi adócsalási botrányból származó bevételek a liechtensteininél jóval magasabbak lesznek, és meghaladják az egymilliárd eurót. A botrány januárban robbant ki, amikor egy informátor 2,5 millió eurót kért az államtól azért a DVD-ért, amely 1500, svájci bankszámlával rendelkező, állítólagos német adócsaló adatait tartalmazta. A leginkább érintett bank a svájci Credit Suisse.

Merkel kancellár utasítására a hatóságok megegyeztek az informátorral, és megvásárolták a DVD-t. Azóta több mint 10 ezren jelezték, hogy adócsalást követtek el, és készek befizetni az elmaradt összeget. Az önkéntesség miatt ugyanakkor a büntetést elkerülhetik. Értesülések szerint az informátor által felfedett 1500 adócsaló közül mintegy 1000 ellen már megindult az eljárás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik