ksh
Gazdaság

A vártnak megfelelően nőtt az ipari termelés februárban

Az ipari termelés volumene 2010 februárjában 8,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index februárban 1,7 százalékkal csökkent. A most közölt adatok megegyeznek a múlt héten publikált előzetes számokkal.

A KSH adatai szerint a termelés volumene január-februárban 5,9 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. A közlemény szerint az ipar 2010 februári termelésének és exportértékesítésének kedvezőbb alakulásában egyrészt az előző évi alacsonyabb bázis hatása, másrészt az előző hónapokhoz képest megnövekedett külső kereslet érvényesül.

Az exportkereslet emelkedésének köszönhetően az ipari export 2010 első két hónapjában 14,5, februárban 15,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az év második hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 10,2 százalékkal magasabb volt az előző év februárinál. A feldolgozóipari export több mint egynegyedét adó járműgyártás kivitele is jelentősebben, 30,8 százalékkal emelkedett.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2010 februárjában a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva 10,6 százalékkal nőtt. A csekély súlyú bányászat volumene mintegy 43 százalékkal alacsonyabb volt az előző év azonos időszakinál, amiben a magas bázis is szerepet játszott. Februárban az energiaipar kibocsátása 0,8 százalékkal mérséklődött.

Az év második hónapjában a feldolgozóipar tizenhárom alága közül hétben – elsősorban az exportra termelő vállalkozások körében – volumenbővülés figyelhető meg. A jelentősebb súlyú ágazatok közül a feldolgozóipari termelés több mint egyötödét képviselő járműgyártás kibocsátása jelentősen, 29,6 százalékkal nőtt.

Az idén februárban a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 14,7 százalékkal emelkedett 2009 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések jelentősen, 20,5 százalékkal nőttek, az új belföldi rendelések ugyanakkor 14,5 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány csaknem 14 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.