Gazdaság

3,6 százalékos volt az infláció az agrárszektorban

Az agrártermékek termelőiár-szintje az idén januárban 3,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Januárban a gabonafélék termelői ára hat százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. A búza felvásárlási ára 2010 januárjában 29 forint/kilogramm, a kukoricáé ugyanebben az időszakban 29,7 forint/kilogramm volt.

Az ipari növények termelői ára 10,8 százalékkal esett vissza, ezen belül az olajnövények ára 21,1 százalékkal csökkent. A burgonya és a zöldségfélék termelői áraiban 7,1, illetve 17,8 százalékos növekedés következett be.

A KSH adatai szerint gyümölcsök termelői ára 1,4 százalékkal emelkedett. Ebben az időszakban a tárolt almának van a jelentősebb súlya, ennek ára közel 8 százalékkal csökkent, a felvásárló szervezetek pedig 30 százalékkal fizettek többet az egy évvel korábbinál. Ugyanakkor az első hónapokban az éves forgalomnak csak nagyon kis része, alig fél százaléka bonyolódik.

A vágóállatok termelői ára 2010 januárjában 2,9 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához mérten, ez a vágómarha árának 5,9 és a vágóbaromfi árának 2,9 százalékos emelkedéséből, illetve a vágósertés árának 9,1 százalékos csökkenéséből adódott.

Januárban az előző év azonos időszakához mérten az állati termékek árai 0,8 százalékkal mérséklődtek, ezen belül az étkezési tyúktojás termelői árában 4,5 százalékos növekedés, a tej árában 0,9 százalékos csökkenés mutatkozott. (GRAFIKA)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik