Gazdaság

130 milliót hozott a húsvéti APEH-ellenőrzés

Az APEH húsvéthoz kapcsolódó ellenőrzéssorozatában a hatezer vizsgálatot követően 130 millió forint bírság kivetéséről rendelkezik.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal március 16-a és április 5-e közötti tavaszi ellenőrzéssorozatában a húsvéthoz kapcsolódó termékeket, közöttük édesipari árukat, süteményeket, italokat, virágokat és kölniket ellenőriztek, de az adóhatóság revizorai még egy “nyuszi kölcsönzőben” is megjelentek.

Az ellenőrzések egyebek között a számla- és nyugtaadási kötelezettség betartására és az alkalmazottak szabályszerű foglalkoztatására fókuszáltak.

Az összes vizsgálat 14,8 százaléka zárult megállapítással. A szervezet ezen túl 219 üzlet 12 és 60 nap közötti bezárásáról döntött és 25 vállalkozás esetében a tevékenység végzését függesztik fel 12 napra. A szabálytalanságok listáját továbbra is a számla- és nyugtaadási kötelezettség elmulasztása vezeti.

Érdekes példaként említi az APEH, hogy egy “feketéző házi hentest” is ellenőriztek a Vám és Pénzügyőrséggel közösen a húsvéti ünnep előtt, ám a próbavásárlásnál az egyébként cipész vállalkozóról kiderült, hogy zugpálinka árus. Az ügyben az APEH számla- és nyugtaadás elmulasztás miatt indítottak eljárást, míg a vámhatóság 120 liter pálinkát foglalt le további vizsgálatra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik