Gazdaság

Felpörgeti a leépítéseket a JAL légitársaság

Gyorsítja a korábban bejelentett, az alkalmazotti állomány több mint egyharmadát érintő létszámcsökkentést a japán JAL.

A legnagyobb ázsiai légitársaság a mostani bejelentés szerint már 16 452 dolgozójától készül megválni, a korábban jelzett 15 700 helyett, és a leépítéseket egy év alatt, 2011 márciusig akarja végrehajtani. A JAL alkalmazotti létszáma jelenleg 47 ezer.

A leépítéseket azért gyorsítaná, mert napi vesztesége jelenleg ötszázmillió-egymilliárd jen. Korábban hároméves időszakot jelölt meg a személyi állomány átalakítására. A Japan Airlines Corp. (JAL) januárban kért csődvédelmet, amelynek során a céget az amerikai General Motors (GM) tavalyi esetéhez hasonlóan állami felügyelet alá helyezik és átszervezik.

A tervek szerint a létszámcsökkentés mellett lecserélik a flotta elöregedett részét és megszüntetnek több tucat gazdaságtalan járatot. Az átalakítás során a JAL folyamatosan működik majd. A cél az, hogy az új, áramvonalasított japán légitársaság 2012-ben már nyereséges legyen.

Az átszervezést az Enterprise Turnaround Initiative Corp (Etic) állami társaság irányítja, amely 300 milliárd jent fektet a cégbe és egy 600 milliárdos hitelkeretet is biztosít számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik