Gazdaság

Vevőt keresnek a szerb nemzeti légitársaságra

Vagyona egy részének eladásával megszabadítják adósságaitól, majd eladják a szerb nemzeti légitársaságot.

A szerb nemzeti légitársaság, a JAT eladásáról Mirko Cvetkovic kormányfő nyilatkozott a Press című szerb lapnak. A kormányfő közölte, hogy a JAT eladásával kapcsolatos kérdéseket a húsvéti ünnepek utáni kormányülésen vitatják meg. Hozzátette, hogy az állami légitársaságot az eladás előtt megszabadítják adósságaitól vagyona egy részének eladása révén.

A Magyar Szó által hivatkozott gazdasági elemzők álláspontja szerint ugyan jó döntés a JAT privatizációja, de lehet, hogy a cég felhalmozott adósságait a végén mégis az adófizetők pénzéből rendezik majd.

A kormány elképzelései szerint az egyik lehetséges verzió a magánosításra az lehet, hogy az állam egy új vállalatot hoz létre. Ez átveszi a JAT dolgozóit és a cég teljes tevékenységi körét, az adósságokat pedig a vagyon egy részének eladásával rendezi.

Az eladással kapcsolatban egyelőre kérdéses, hogy az állam a vállalat egészétől “megszabadul-e”, vagy annak csupán bizonyos részétől. Privatizációs kísérletre már volt példa két évvel ezelőtt, amikor is érdeklődő hiányában kudarcba fulladt a vállalat többségi tulajdonának eladása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik