Gazdaság

Feltámad a legendás Pannonia

Bemutatták az új fejlesztésű Pannonia motorkerékpárt kedden Várpalotán; a 400 köbcentis 49 lóerős motort a Veszprém megyei városban gyártják majd.

A Pannonia Bol d’ Or elnevezésű modellt magyarok tervezték és 90 százalékban a gyártása is hazai, a futóművét azonban Olaszországban készítették, a Moro Racing, illetve Stefano Favaro, Talmácsi Gábor magyar motorversenyző világbajnok menedzsere segítségével – mondta Mázló Imre, a Magyar Motorkerékpár Kft. ügyvezető igazgatója az új Pannonia bemutatóján kedden Várpalotán.

Mázló Imre hangsúlyozta, hogy az első modellből limitált szériát gyártanának – mindössze 55 darabot -, de később 6-8 típussal szeretnének majd megjelenni a piacon; a legkisebb kategóriától a legnagyobbig. Most azonban a következő lépés az, hogy átadják a modellt a közlekedési hatóságnak bevizsgálásra, s ha megkapják a gyártási engedélyt, akkor tud arra válaszolni, hogy mikor kezdik a sorozatgyártását, illetőleg mikortól kapható a piacon az új motor – mondta a kft. ügyvezetője.

Mázló Imre elmondta: az új Pannónia Bol d’ Or elnevezésű modell sorozatgyártását Várpalotára tervezik, s az üzemben kezdésként körülbelül 10-15 munkahelyet létesítenek. Az ügyvezető az eddigi költségekről csak annyit árult el, hogy “rengeteg munka és nem kevés pénz” van a fejlesztésben. Utalt arra is, hogy a gyártáshoz számítanak kormányzati segítségre és uniós pályázati támogatásra.

Németh Árpád, Várpalota fideszes polgármestere azt hangsúlyozta, hogy 15 millió forinttal az önkormányzat “beszállt” a Magyar Motorkerékpár Kft.-be, s ezzel 10 százalékos tulajdonrészt szereztek. A polgármester szerint néhány százmillió forintból kijön az gyártócsarnok és berendezései beruházása, s szerinte ez egy éven belül meg is valósítható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik