Gazdaság

1,1 milliárdos beruházás indult Tamásiban

1,1 milliárd forintos beruházással dán technológiát alkalmazó gumiőrlő üzemet épít Tamásiban a Magyar Gumi-újrahasznosító Kft.

Az évi kilencezer tonna kapacitással működő, 1200 négyzetméteres üzem 4-5 hónap alatt készül el, várhatóan az év végén kezdik meg a próbaüzemet – közölte Majtán János, a kft. ügyvezető igazgatója.

A cég a dán Eldan technológiát alkalmazza majd, a gumiabroncsokat őrlés után főbb alkotóelemeire – gumi-, acél- és textilhulladékra – választják szét, majd visszajuttatják ipari üzemekbe; az így visszanyert gumit például útépítéseknél használhatják fel – tette hozzá.

A cégvezető beszámolt arról, hogy a gumiőrlő üzem egy nagyobb projekt első szakasza; később egy magyar szabadalom alapján működő technológiát is idetelepítenek. Ennek lényege, hogy zárt körben, magas nyomású vízsugárral apró szemekre bontják fel a gumihulladékot, amely nem másodlagos alapanyag, hanem regenerálható, azaz újra vulkanizálható gumi lesz. Végül gyártóüzemet terveznek építeni, ahol az itt előállított alapanyagból saját termékek készülnek.

Majtán János tájékoztatása szerint a mostani beruházást a Gazdasági Operatív Program 50 százalékos támogatásával valósítják meg. A projekthez szükséges saját erőt egy luxemburgi kockázati tőkealap biztosítja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik