Gazdaság

Közel 300 milliós többlet a külkereskedelemben

A külkereskedelmi mérleg januárban 290 millió euró aktívumot mutatott, ami az egyenleg 490 millió eurós javulását jelenti 2009 januárjához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az export euróban 14,6, az import viszont csak 2,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi alacsony szinthez képest.

A részletes adatok megegyeztek a márciusban közölt előzetes számokkal. A mérleg tavaly január óta minden hónapban kereskedelmi többletet mutat, de az idén januári a legkisebb a sorban: decemberben még 375 millió októberben és novemberben jóval 400 millió euró fellett volt az aktívum.

A külkereskedelmi termékforgalom volumene 2009 utolsó két hónapjához hasonlóan tovább nőtt januárban a forint erősödése ellenére: exportban 17 százalékkal, importban pedig 8,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi alacsony szintet.

Januárban a forgalom forintban mért árszínvonala az előző év azonos időszakához képest exportban 5,1 százalékkal, importban pedig 7,3 százalékkal csökkent, a cserearány 2,4 százalékkal javult. A forint a főbb devizákhoz képest 5 százalékkal erősödött, ezen belül az euróhoz viszonyítva 4, a dollárhoz mérten pedig 11 százalékkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik